تعطیلی و بی خانمانی مراکز گذری کاهش عوارض و آسیب های اعتیاد موسوم به DIC در بافت تاریخی فرهنگی شهر شیراز از پرونده هایی است که ماه پایانی سال 1393 شکل گرفت و حل و فصل آن به سال 1394 کشیده شد.
کد خبر: ۱۷۰۳۹
تاریخ انتشار: ۰۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۱ 28 March 2015
اواسط اسفندماه 93 بود که خبر رسید سه مرکز DIC تحت پوشش سازمان بهزیستی و یک مرکز دیگر مربوط به دانشگاه علوم پزشکی از سوی افراد ناشناس تعطیل و ورودی های آنها جوشکاری شد.

به گزارش تابناک فارس و نقل از ایرنا،علی القاصی مهر رییس کل دادگستری استان فارس در آن روزها در پاسخ به پرسشی در باره تعطیلی مراکز موسوم به DIC در شیراز گفت: تعطیلی این مراکز با مجوز دستگاه قضایی انجام نشده و ما در این زمینه برای تعطیلی این مراکز مجوزی صادر نکرده ایم.

این مکان های تعطیل شده مربوط به سرپناه امن برای بانوان معتاد بود و دیگر مراکز خدمات لازم از قبیل سرنگ استفاده نشده را با هدف جلوگیری از بیماریهای عفونی نظیر ایدز و هپاتیت در اختیار این آسیب دیده های اجتماعی قرار می دادند.

در این مراکز به افراد معتاد که اغلب تزریقی بودند علاوه بر سرنگ های سالم خدماتی همچون دادن یک وعده غذای گرم در روز و استحمام آنان داده می شد.

بیماری ایدز و هپاتیت C یکی از ابعاد معضل اعتیاد است که از تزریق مشترک در میان معتادان تزریقی ناشی می شود، پس از انتقال از این طریق، بیماران عفونت را غالباً به همسران خود منتقل می نمایند و به واسطه سایر شیوه های انتقال، عفونت در جامعه گسترش خواهد یافت.

در حالی که درهای مراکز گذری کاهش عوارض و آسیب های اعتیاد روزهای پایانی سال 93 به روی مراجعه کنندگان بسته شد، تا به امروز مکان های دیگر و جایگزینی برای مراجعه دریافت کنندگان خدمات از این مراکز در نظر گرفته نشده است.

** ضربه به گردشگری

شهردار منطقه تاریخی فرهنگی شیراز از جمله مدیران شهری است که وجود مراکز DIC در بافت قدیم این کلانشهر را به منزله ضربه به گردشگری می داند و از این رو، جمع آوری این مراکز را پاییز 93 از نخستین روزهای مسوولیت خود در این شهرداری خواستار شد.

ابراهیم خداشناس بارها در جمع خبرنگاران رسانه ها و در گزارش های ارسالی به مطبوعات بر این نکته پای فشرد که ساکنان بافت تاریخی شیراز از وجود مراکز DIC در این منطقه شکایت دارند و با وجود پیگیری های مکرر و ارسال گزارش به ارگان های ذیربط، تاکنون اقدام موثری در این راستا صورت نگرفته است.

وی با بیان این که داد این منطقه تاکنون به گوش شنوایی نرسیده است، اظهار کرد: این مراکز به عرصه ای برای سوء استفاده معتادان و ولگردان تبدیل شده اند.

شهردار منطقه تاریخی فرهنگی شیراز گفت: شهروندان ساکن در بافت قدیم شیراز از جمله خانواده های معظم شهدا و ایثارگران، جمع آوری مراکز DIC را خواستار هستند و از این رو، ضرورت دارد مسوولان امر به این موضوع رسیدگی کنند.

وی افزود: در غیر اینصورت، شهرداری پس از هماهنگی های لازم مراکز DIC را از سطح این منطقه جمع آوری خواهد کرد.

** اعلام هشدارعلوم پزشکی

جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در امور مبارزه با اعتیاد، تعطیلی مراکز گذری کاهش آسیب موسوم به DIC را 'خودسرانه' خواند.

رامین افشاری در گزارشی که روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به رسانه ها ارایه کرد، ضمن ابراز تاسف از تعطیلی مراکز DIC هشدار داد: تعطیلی این مراکز گذری، انتشار عفونت های ایدز و هپاتیت را در پی دارد.

وی گفت: هیچ کس از اعتیاد و عوارض آن مصون نیست و همه باید در این ارتباط مراقب و به هوش باشیم.

جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در امور مبارزه با اعتیاد یادآوری کرد: مراکز گذری (DIC) در راستای اجرایی شدن بند شش ابلاغیه مقام معظم رهبری به سران قوا جهت جذب، ساماندهی و هدایت معتادان تزریقی کشور در سیستم درمان و بازتوانی، مراکز گذری (DIC) تاسیس شد.

وی بیان کرد: در این مراکز سرنگ و سوزن به معتادان تزریقی ارایه می گردد تا از انتشار عفونت به واسطه تزریق مشترک کنترل شود، در مراحل بعدی پس از برقراری ارتباط با بیمار و مشاوره های لازم ، وی به سمت درمان های نگهدارنده با متادون و بوپرنوفین هدایت شده تا از تزریق جدا و مراحل انتهایی این درمان نیز پاکی کامل بیمار را رقم خواهد زد.

افشاری اظهار کرد: فعالیت مراکز گذری به تایید سازمان های بین المللی رسیده و از موفق ترین برنامه های پیشگیری و درمان اعتیاد کشور بوده که خود الگویی جهانی است.

وی گفت: نخستین اثر تعطیل شدن این گونه مراکز، انتشار عفونت های ایدز و هپاتیت در جمعیت پر خطر خواهد بود.

این مقام دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: تعطیلی این مراکز به بهانه ها و توجیهات مختلف از جمله حفظ چهره بافت تاریخی فرهنگی شهر، نه تنها منجر به کاهش تعداد معتادان نخواهد شد بلکه ساماندهی صورت گرفته را از بین برده و موجب خرسندی سیستم های قاچاق و توزیع مواد مخدر خواهد بود.

** علوم پزشکی به وعده خود عمل نکرد

رییس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر شیراز از مدافعان طرح جابجایی مراکز گذری کاهش آسیب از بافت تاریخی فرهنگی شیراز است و بر این باور است که دانشگاه علوم پزشکی بنا به دلایلی به وعده خود در زمان مورد انتظار برای جابجایی این مراکز عمل نکرده است.

بهرام پارسایی اسفندماه 93 در این باره گفت: رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در جلسه ای که در شورای شهر برگزار شد قول جابجائی این مراکز را دادند که در این راستا با مشکل کمبود مکان برای جابجایی آنان روبرو شدند.

عضو شورای اسلامی شهر شیراز افزود: یکی از بزرگترین مشکلات و معضلات بافت تاریخی فرهنگی وجود مراکز DIC می باشد که این مراکز خود باعث بروز مشکلات و گرفتاری های بزرگ شده است.

وی با بیان این که مراکز DIC معتادان و قاچاقچیان را به بافت آورده است، گفت: یکی از این مراکز در کنار مسجد تاریخی فرهنگی و مذهبی نصیرالملک ایجاد شده که این موضوع موجب شده تا گردشگران در حاشیه بازدید از این مسجد شاهد صحنه های نا مطلوب باشند.

اقدام برای جابجایی مراکز DIC با استقبال تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی همراه شده است.

بنا به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه تاریخی فرهنگی شیراز، آیت الله سیدعلی اصغر دستغیب تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی نیز در دیدار نوروزی خود با شهردار این منطقه گفت: وجود مراکز DIC در اطراف حرم مطهر شاهچراغ (ع) در خور شان مقام آن حضرت نبوده و بهتر است همه دستگاه های مربوطه به تعامل نسبت به جابجایی آن اقداماتی را انجام دهند.

در شرایطی که شواهد موجود حاکی از آن است که کندی حرکت مسوولان امر در جابجایی مراکز DIC به تعطیلی آنها در ماه پایانی سال 93 منجر شده است، خطرهای ناشی از پیش بینی نشدن مکان جایگزین می طلبد مسوولان امر برای رفع این دغدغه ها در سال جدید تدبیر و اقدام کنند.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار