ایران از مثبت تا منفی 45!

تابناک:این روزها شایعه‌ای در تلگرام دست به دست می شود که در آن گفته شده اثرات پدیده ال نینیو در30 آذر به خاورمیانه می‌رسد و موجی از سرما دمای هوا را در کشور حتی به 45 درجه زیر صفر می‌رساند. اما آیا این حرف ها واقعیت دارد؟
کد خبر: ۱۴۸۶۹۷
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۴ - ۰۰:۳۰ 21 December 2015
عصر فرا ارتباطی حاضر، فرصت خوبی برای شبکه های مجازی و تلویزیون ها و رادیو ها به عنوان رسانه های نویت ایجاد کرده است، از همین رو رسانه های سنتی مثل روزنامه و کتاب بسیاری از مخاطبین خود را از دست داده اند، البته این به معنای حذف آن ها از جامعه نیست.

به هر حال در این عصر نیز عده ای صبح به صبح از خواب که بیدار شدند، طبق عادت به دکه روزنامه فروشی می روند و روزنامه مورد علاقه خود را خریداری می کنند.در کنار آن روزنامه ها هم در راستای رسالت های خود به اطلاع رسانی و تحلیل در فضای رسانه ای موجود می پردازند.

نصف جهان نوشت: این روزها شایعه‌ای در تلگرام دست به دست می شود که در آن گفته شده اثرات پدیده ال نینیو در30 آذر به خاورمیانه می‌رسد و موجی از سرما دمای هوا را در کشور حتی به 45 درجه زیر صفر می‌رساند. اما آیا این حرف ها واقعیت دارد؟

فعلاً که و حديث درباره ال‌نينيو بسيار زياد است. اما اگر كسي از ماهيت اين پديده با خبر باشد خيلي راحت مي‌تواند متوجه شود كه اكثر پيام هاي تلگرامي دروغ هستند و خبري از نياز به جمع كردن و آذوقه و باقي قضايا نيست. ما هیچ سرمای غیر معمولی در آذر، دی یا بهمن نخواهیم داشت. پیش بینی ها می گویند اتفاقاً احتمال اینکه زمستان امسال حدود یک درجه گرم تر از حد معمول باشد هم وجود دارد. در يك كلام بايد گفت اين شايعه‌اي كه اين روزها دست به دست مي‌شود كذب محض است.

اصولاً ال نینیو یک وضعیت جوی است، نه یک رخداد گذرای اقلیمی. به طور مثال ال نینیو پدیده ای مثل خشکسالی است که وقوع آن مدت طولانی به طول انجامیده و روندی سینوسی دارد، یعنی به تدریج شدت گرفته و به تدریج هم فرو می کاهد. مثل طوفان های حاره ای نیست که ناگهان در یک تاریخ قابل تشخیص به یک منطقه هجوم بیاورد. ال نینیوی امسال (که شدیدترین ال نینیو تاریخ است) هر تأثیری بخواهد بر ایران بگذارد از هفته های پیش قاعدتاً باید آغاز شده باشد.

به طور ساده باید گفت که «ال نینیو یک جور وضعیت اقلیمی است مربوط به جنوب اقیانوس آرام. اینکه حرکت طبیعی جریان آب سرد از لایه های پایین اقیانوس به سمت بالا و از غرب به سمت شرق (یعنی از سواحل شیلی و پرو در غرب آمریکای جنوبی به سمت آب های شرق استرالیا و اندونزی در اقیانوسیه و آسیا) در برخی سال ها تغییر کرده و متعاقب آن آشوب های اقلیمی مناطقی از جهان را در بر می گیرد». اگر می خواهید بدانید که اساساً چرا ال نینیو شکل می گیرد نیز باید به این فراز توجه کنید: «تب و تاب اقلیم جهان به واقع تابعی است از دم و بازدم انرژی دریافتی از خورشید. اقیانوس ها بسیار بیشتر از خشکی ها می توانند انرژی خورشیدی در خود ذخیره کنند. اما انرژی ذخیره شده بالاخره در جایی باید رها شود. ال نینیو فرآیندی است که در آن بزرگ ترین پهناب اقیانوسی جهان، انرژی ذخیره شده خود را رها می کند. رهاسازی این انرژی همه دیگر مؤلفه های اقلیمی جهان را تحت تأثیر قرار می دهد. طبیعی است که مناطقی مثل سواحل غربی آمریکای جنوبی و مرکزی و حتی ساحل کالیفرنیا در آمریکا یا سواحل شرقی استرالیا و به طور کلی آسیای جنوب شرقی بیشتر تحت تأثیر ال نینیو باشند و مناطقی مثل آفریقا و غرب آسیا کمتر.»

ال‌نینو تأثیر غیرمعمول بر شرایط جوی ایران ندارد در همین حال مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی گفت: پدیده ال‌نینو تأثیر غیرمعمولی بر شرایط جوی کشور به ویژه در زمستان نخواهد داشت و نه تنها شاهد بروز بارش‌ها و کاهش دمای غیرمعمول نخواهیم بود، حتی در برخی نقاط کشور افزایش محدود دما هم رخ می‌دهد.

‌احد وظیفه در گفتگو با فارس درباره آخرین جزئیات بررسی پدیده ال‌نینو و تأثیر آن بر شرایط جوی کشور، توضیح داد: با توجه به پدیده ال‌نینو، در ‌سطح اقیانوس آرام، در منطقه مرکزی و آرام شرقی و سواحل غربی قاره آمریکا در منطقه حاره‌ای، دما همچنان‌ بالاست.

وی افزود: البته دمای سطح و زیر آب در این مناطق، اندکی کاهش یافته است اما همچنان در کل دما بالاست و در شرایط ال‌نینوی قوی و یا همان سوپر ال‌نینو قرار دارد.

مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی ادامه داد: ‌پیش‌بینی می‌شود به‌ تدریج‌ تا اواخر فصل بهار و ‌اوایل تابستان، این آنومالی دمایی سطح اقیانوس آرام، به شرایط به‌هنجار برسد و طبیعی شود.

وی با توضیح اینکه در این مدت، گرم شدن آب و گرم شدن‌های جوّی به یکدیگر کاملاً وابسته هستند، گفت: تغییراتی که در آب‌ها رخ می‌دهد روی جو نیز تأثیرگذار خواهند بود، بنابراین گردش‌های جو تحت این پدیده، تغییرات مشخصی را دارد و در برخی نقاط جهان شاهد این تغییرات خواهیم بود، مثل اقیانوس آرام که شاهد بارش‌های شدید‌ در منطقه آرام مرکزی تا آرام شرقی است، برعکس در آرام غربی، یعنی مجموعه جزایر اندونزی و فیلیپین، کاهش بارندگی شدید وجود دارد و گاهی به آتش‌سوزی جنگل هم منجر می‌شود.

وی بیان کرد: انتظار می‌رود تا اواخر فصل بهار و اوایل فصل تابستان این ناهنجاری دمایی در اقیانوس آرام مرکزی و شرقی به شرایط طبیعی بازگردد.

وظیفه با بیان اینکه نمی‌توان اثر مشخصی بر جو ایران درمورد‌ پدیده ال‌نینو ذکر کرد، گفت: غیر از ال‌نینو پدیده‌های دیگری هستند که همراه با ال‌نینو بر جو ایران اثرگذار هستند،ما می‌خواهیم از ال‌نینو ناهنجاری‌ها را درآوریم‌.

مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی گفت: طبق گزارش این مرکز ‌دما از اواسط آذرماه تا دی‌ماه در حد میانگین خواهد بود، در برخی نواحی شمال کشور یک درجه کمتر از میانگین بلندمدت خواهد بود، اما از اواخر دی‌ماه در مقایسه با بلندمدت این آنومالی دمایی افزایش می‌یابد و ناهنجاری مثبت پیدا می‌کند، طوری که میانگین دمای فصل زمستان یک تا دو درجه نسبت به بلندمدت افزایش می‌یابد، بنابراین نه تنها سرمایش نداریم، بلکه گرم شدن جو را هم انتظار داریم.

مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی افزود: درمجموع با توجه به کاهش دما در یک ماه آتی، تا پایان سال جاری سرمای کم‌سابقه در کشور مورد انتظار نیست و مواردی که در شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شود،‌ همه غیرواقعی است.

وی ادامه داد: الگوهای بزرگ ‌مقیاس هم‌دیدی فصل آتی در سطح زمین و سطوح میانی جو در سه ماه آینده شرایط مناسب برای وقوع بارش‌های در حد میانگین را هم نشان نمی‌دهند و چه بسا بارش‌های کمتر از میانگین را در فصل زمستان داشته باشیم.

وظیفه افزود: با توجه به اینکه ال‌نینوی بسیار قوی در سطح اقیانوس آرام حاکم بوده است، آنچه در برآوردهای بارش کشور انتظار می‌رود این است که شرایط دمایی‌ گاهی به‌صورت فصلی در برخی نقاط کشور به‌صورت فراتر از نرمال باشد و به‌طور کلی از نظر بارش در حد نرمال و از نظر دمایی در شرایط نرمال قرار خواهیم داشت و هیچ شرایط غیرعادی وجود ندارد که موجب نگرانی مردم شود.


منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار