به گزارش تابناک کهگیلویه و بویراحمد ، شهرستان چرام یکی ازمناطق مهم در استان و جنوب کشور است که برنج آن از قدیم الایام مشهور بوده است . طی سال های گذشته بر روی برخی برنج های بومی و اصلاح شده در این منطقه تحقیقات علمی صورت گرفت که نمونه های مختلفی از برنج ها با نام چرام از جمله یک رقم پر محصول به نام چرام3 معروف شدند. سایت اکالا در گزارشی به مقایسه برنج های ایرانی از جمله چرام3 و یک برنج دیگر محلی به نام یاسوج1 با برنج های خارجی پرداخته است که در ادامه منتشر می شود.
در این گزارش آمده است : برنج ایرانی یکی از مهم ترین گزینه ها در وعده غذایی است و اکثر ایرانی ها در روز حداقل یه وعده برنج میخورند. بنابراین شناخت نوع برنجی که آن را تهیه می کنید، بسیار مهم است.
در ایران به علت گستردگی سرزمین و حاصلخیزی خاک به خصوص در مناطق شمالی گونه های بسیار زیادی برنج کشت میشود که میتوان آن ها را در چهار دسته اصلی تقسیم بندی نمود. طارم، صدری، گرد و پرمحصول.
در جدول زیر برنج هایی که در این چهار دسته قرار می گیرند را خواهیم گفت.
طارم |
موسی طارم، طارم دیلمانی، طارم رشتی، اهلمی طارم، طارم امیری، رشتی سرد، سنگ طارم، سنگ جو، طارم محلی |
صدری |
صدری سالاری، صدری حسن سرایی، صدری دم سیاه، صدری دم سفید، صدری دم سرخ، صدری علی کاظمی، صدری شاه پسند، صدری هاشمی |
گرد |
حسنی، بینام، عنبربو، چمپا بودار، غریب، محمدی، قشنگه، گرده، قصرالدشتی |
پرمحصول |
خزر، فجر، ندا، سپیدرود، هراز، آمل 3، ساحل، شفق، کادوس، دشت، زاینده رود، کوهرنگ، یاسوج۱، سازندگی، آمل ۲، هیبرید، شیرودی، چرام ۳، نعمت |
تعداد برنج های ایرانی که بالا نام برده شد، کار را برای تشخیص کیفیت و درصد خلوص برنج در حالت خام بسیار سخت می کند و این کار نیاز به کارشناس برنج که سال ها در این عرصه تجربه کسب کرده است دارد.
علاوه بر اینکه انواع زیادی برنج در کشور کشت می شود. اما با توجه به میزان مصرف و افزایش جمعیت کشور، باید برای تامین نیاز برنج کشور از سایر کشورهایی که دارای کشت برنج هستند، برنج وارد کنند. برنج هایی که وارد کشور می شوند را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد.
برنج خارجی |
برنج هندی درجه 1، برنج هندی درجه 2، برنج پاکستانی، برنج پاکستانی معطر، برنج تایلندی، برنج اروگوئه ای، برنج آرژانتینی- برنج تایلندی هومالی |