۴ سالی می شود که از آغاز عملیات اجرایی سد گرین نهاوندگذشته ولی هنوز ۸ درصد بیشتر پیشرفت فیزیکی نداشته و اعتبارات کافی برای بهره‎برداری از این طرح بزرگ تخصیص نیفتاده است.
کد خبر: ۷۳۹۱
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۰ 09 March 2015

۴ سالی می شود که از آغاز عملیات اجرایی سد گرین نهاوندگذشته ولی هنوز ۸ درصد بیشتر  پیشرفت فیزیکی نداشته  و اعتبارات کافی برای بهرهبرداری از این طرح بزرگ تخصیص نیفتاده است.

به گزارش تابناک  همدان؛ سدسازی یا بندسازی از فعالیت های مهندسی به شمار می رود كه شرایط تاریخی و جغرافیایی خاص مناطق در پیدایش، شكل گیری و گسترش آن سهم به سزایی دارند.

در گذشته و در هر منطقه خاص جغرافیایی بنابر ضرورت یا نیاز ساكنین آن جا نسبت به ایجاد سد، بند یا آبگیر اقدام می كرده اند تا نیازهای خود در زمینه آبیاری و آبرسانی را مرتفع سازند. در مناطقی نیز به خاطر پایین بودن سطح آب های رودخانه ها یا نیاز جهت تغییر مسیر رود، سد سازی انجام می گرفته تا بتوانند سطح آب را بالا آورده و برای نیازهای كشاورزی و عمرانی از آن استفاده كنند.

در ایران نیز از دیرباز صنعت سدسازی مشهور و رواج داشته است. از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون بیش از 40 سد در کشور ساخته شده است . سد گرین نهاوند هم یکی از سدهایی است که قرار است به جمع این سدها بپیوندد اما....

*4سال از زمان اجرایی میگذرد و تنها 8درصد پیشرفت فیزیکی

عملیات اجرایی سد گرین نهاوند از سال 1390 آغاز شده است اما پس از گذشت ۴ سال هنوز ۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و اعتبارات کافی برای بهرهبرداری از این طرح بزرگ تخصیص نیفتاده است.

سد گرین براساس زمان‌بندی مشخص شده باید در مدت 6 سال ساخته  شود که معاون اول رئیس جمهور وقت در آیین کلنگ‌ زنی این پروژه آنرا گفت: اگر پیمانکار متعهد شود که سه ساله این پروژه را اجرایی میکند اعتبارات کل پروژه را در این مدت تخصیص میدهیم.

سال 91 پروژه سد گرین به عنوان یکی از پروژه‌های مهرماندگار استان همدان مطرح شد تا بتوان با تخصیص سریع اعتبار این پروژه بزرگ در پایان دولت وقت به بهرهبرداری رسیده و سند آن نیز به نام این دولت ثبت شود.

*بی بهره بودن از اعتبارات عامل عقب افتادن عملیات اجرایی

اما نه تنها اعتبارات این پروژه افزایش نداشت بلکه اعتبارات مصوب سالانه پروژه نیز تخصیص پیدا نکرد و سبب شده تا امروز پروژه سد مخزنی سد گرین با ظرفیت 120 میلیون مترمکعب آب پس از گذشت 4 سال تنها 8 درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد.

*طلبکاری  14میلیارد تومانی پیمانکار پروژه

پیمانکار پروژه که یکی از مجری‌های قوی در کشور محسوب می‌شود 14 میلیارد تومان از دولت بابت این پروژه طلب داشته و کارگاه خود را تاکنون با حداقل نیرو فعال نگه داشته ولی از این پس ادامه کار برای وی دشوار بوده و منتظر تزریق مالی پروژه است.

با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید پروژه‌های عمرانی کشور اولویت‌بندی شده و بخش اعظمی از اعتبارات عمرانی دولت به سمت پروژه‌های با پیشرفت فیزیکی بالای 80 درصد روانه شد و همین امر سبب شد تا سد گرین به علت پیشرفت فیزیکی پایین از اعتبارات دولتی بینصیب بماند.

*تخصیص زیر یک میلیارد اعتبار به پروژه در سال 93

       در سال 93 اعتبار این پروژه به یک میلیارد تومان نیز نرسیده و برای سال آینده نیز تنها یک میلیارد تومان برای پروژه در نظر گرفته شده که این مسئله نشان می‌دهد افتتاح پروژه سد گرین قابلیت تبدیل شدن به آرزوی بزرگ مردم نهاوند را دارد.

دولت امسال در مصوبه اعلام کرد که دستگاه‌ها میتوانند پروژه‌های با پیشرفت کمتر از 50 درصد را برای اجرا با روش‌های مالی استاندارد و مورد قبول دولت به بخش خصوصی واگذار کند.

پس از ابلاغ این مصوبه و برگزاری همایش فرصت ‌های سرمایه ‌گذاری در همدان یکی از فعالان بخش خصوصی برای اجرای این پروژه علاقه نشان داده و پیگیری ‌های لازم را داشته است.

اما در این بین به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان روش مالی مدنظر این سرمایه ‌گذار جدید بوده و تاکنون وزارت نیرو برای اجرای پروژه‌های خود توسط بخش خصوصی از این روش استفاده نکرده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان گفت: مطالعات سد گرین از سال 87 آغاز و در سال 90 عملیات اجرایی این پروژه با حضور معاون اول رئیس جمهور کلید خورد.

مرتضی عزالدین با اشاره به اینکه این سد ظرفیت تنظیم 120 میلیون مترمکعب آب را دارد، گفت: از این میزان 30 میلیون مترمکعب برای بخش کشاورزی، 10 میلیون متر مکعب برای شرب و صنعت، 23 میلیون مترمکعب برای محیط زیست، 20 میلیون مترمکعب برای توسعه بوده و مابقی نیز رهاسازی میشود.

وی گفت: تا پایان سال گذشته 15 میلیارد و 300 میلیون تومان برای این پروژه هزینه شده و از نظر اعتباری نیز 8 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

عزالدین اعتبار مصوب امسال این پروژه را 840 میلیون تومان اعلام کرد و گفت: این اعتبارات برای این پروژه پاسخگو نبوده و باید نگاه ویژه‌ای به این پروژه از سوی دولت صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان اعتبار سال گذشته این پروژه را 84 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: اما از این میزان تنها 18 میلیارد و 400 میلیون ریال تخصیص پیدا کرد.

*نیاز به 250میلیارد تومان اعتبار

وی افزود: اتمام پروژه براساس قیمت روز نزدیک به 250 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که با اعتبارات فعلی نمیتوان نیاز پروژه را تامین کرد.

عزالدین درباره تعیین تکلیف سرمایه ‌گذار این پروژه نیز گفت: سرمایه‌ گذاری که برای اجرای سد گرین اعلام آمادگی کرده بود واقعا سرمایه ‌گذار نبوده و روش وی برای اجرای این پروژه با روش‌های دولت تفاوت داشت.

وی با اشاره به اینکه دولت اراده جدی برای ورود بخش خصوصی برای اجرای پروژه‌های عمرانی را دارد، تصریح کرد: اما بخش خصوصی باید توان اجرا و مالی بالایی داشته و گرید لازم را برای انجام کار داشته باشد.

عزالدین بیان کرد: سرمایه‌گذار بخش خصوصی که برای اجرای این پروژه وارد شده بود دنبال این بود تا از بانک تسهیلات دریافت کند و دولت نیز وی را برای دریافت این وام تضمین کند.

*واگذاری پروژه به بخش خصوصی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه پروژه سد گرین برای واگذاری به بخش خصوصی باید توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تایید شود، عنوان کرد: منتظر هستیم تا این سازمان واگذاری پروژه به بخش خصوصی را تایید کند تا فراخوان لازم برای جذب سرمایهگذار براساس قانون را صادر کنیم.

وی درباره طولانی شدن زمان تایید این پروژه توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ ریزی بیان کرد: چرا که در روش فاینانس دولت باید اصل و سود سرمایه بخش خصوصی را پرداخت کند و این امر میطلبد تا بررسی بسیاری در این زمینه صورت گیرد.

عزالدین بیان کرد: برای سد گرین در لایحه بودجه سال آینده نزدیک به یک میلیارد تومان در نظر گرفته شده که پیگیری‌ها برای افزایش این اعتبار تا 20 میلیارد تومان از ردیف‌های اعتباری در اختیار رئیس جمهور در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان تاکید کرد: از نظر اعتباری در حق این پروژه کم لطفی شده و امیدواریم اعتبارات دولتی برای اجرای پروژه هر چه سریع‌تر تخصیص یابد چرا که این امر بهتر از واگذاری پروژه به بخش خصوصی است.

فرماندار نهاوند نیز گفت: سد گرین آرزوی 50 ساله ساکنان منطقه نهاوند به علت پاسخگو نبودن مسوولان امور آب بلاتکلیف رها شده است.

عبدالملکی تاکید کرد: متولیان بخش آب یا خود نسبت به تکمیل این طرح اقدام کنند یا اجرای آن را به بخش خصوصی واگذار کنند و از معطل ماندن بیش از حد این طرح با وجود نیاز به این نعمت خدادای جلوگیری کنند.

وی افزود: تکمیل سد گرین آرزوی 50 ساله نهاوندی ها با درصد پیشرفت کم به علت محدودیت اعتباری راکد مانده و با وجود کمبود اعتبارات اجرای آن از سوی بخش دولتی 30 سال طول می کشد.

در پایان باید گفت: با وجود نیاز جدی استان به آب و هدر رفت بخش عظیمی از آب های سطحی، تکمیل طرح های حوزه آب بویژه سد گرین نهاوند ضروری است  و در این رابطه مسئولان استانی باید هر چه سریعتر اقدام کنند.

 

 

منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار